Міжнародна серпнева педагогічна науково-практична конференція «Освіта, освітяни – незламні у війні». Семінар-практикум «Фізична культура та спортивна підготовка учнівської молоді» – 2022

17-18 серпня 2022 року в місті Києві на базі НВК «Домінанта» проведено Всеукраїнський семінар-практикум у межах Міжнародної серпневої педагогічної науково-практичної конференції «Освіта, освітяни – незламні у війні». Семінар-практикум був присвячений розвитку фізичної культури та спортивної підготовки учнівської молоді.

Захід відбувся за сприяння:

• ДНУ «Інституту модернізації змісту освіти» МОН України;

• Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України;

• ГО «Рух Олександра Педана «Джуніор».

Понад 200 учасників долучились до роботи. В ньому брали участь учителі фізичної культури закладів загальної середньої освіти (ЗЗСО), методисти регіональних Інститутів післядипломної педагогічної освіти, представники федерацій з видів спорту, фахівці з фізичної культури та учні.

З вітальним словом виступили:

• Сергій Шкарлет, Міністр освіти і науки України (відеозвернення);

• Вадим Стеценко, голова Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України;

• Євген Баженков, директор ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» МОН України, кандидат наук з фізичного виховання та спорту, заслужений працівник фізичної культури і спорту України;

• Світлана Уфімцева, директорка НВК «Домінанта», кандидатка педагогічних наук, заслужена працівниця освіти України.

Програма Конференції протягом двох днів роботи мала наступні активності:

І-й день роботи – 17.08.2022:

• голова Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України презентував роботу в умовах військового стану, проведення заходів в Україні та участь українських спортсменів у міжнародних змаганнях;

• презентовано платформу з фізичного виховання та спорту з корисною інформацією для школярів і студентів;

• проведено міні-турніри «Cool Games» та «Cool Race»;

• проведено практикум з поєднання комп’ютерних ігор з рухової активності (міні-турнір з кіберфутболу, турнір з вуличного футболу);

• продемонстровано квест-урок з орієнтування;

• продемонстровано спортивні VR-тренажери.

У межах програми Президента України Володимира Зеленського «Здорова Україна» Андрій Ребрина, директор Всеукраїнського центру здоров’я населення «Спорт для всіх», презентував результати співпраці активних парків із закладами освіти.

У ході семінару група авторів оновленої Модельної навчальної програми для учнів 5-6 класів, 2021 р. НУШ (Галина Коломоєць, начальниця відділу науково-методичного забезпечення підвищення якості освіти ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», кандидатка педагогічних наук та Андрій Боляк, заступник голови Комітету з фізичного виховання та спорту МОН, кандидат наук з фізичного виховання і спорту) висвітлили особливості організації освітнього процесу з предмета «Фізична культура» в ЗЗСО.

А саме: планування, оцінювання, особливостей різних форм навчання (дистанційної, очної, індивідуальної, сімейної, екстернатної), зокрема для дітей, які перебувають за кордоном.

Олена Аксьонова, завідувачка кафедри Запорізького інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидатка педагогічних наук, доповіла на теми: «Реалізація компетентнісного і діяльнісного підходів у процесі викладання фізичної культури в закладах освіти» та «Методичні особливості проведення уроку фізичної культури в класі з інклюзивним навчанням».

ІІ-й день роботи – 18.08.2022:

Міжнародна серпнева педагогічна науково-практична конференція «Освіта, освітяни – незламні у війні». АКТИВНА ШКОЛА – ЗДОРОВА УКРАЇНА (Фізична культура, спорт, і здоров’я).

Учасники ознайомились:

• з практичними моделями онлайн-уроків фізичної культури для різних форм навчання;

• авторськими майстер-класами з варіативних модулів навчальних програм для різних рівнів освіти (флорбол, бадмінтон, фризбі, регбі-5, ушу, сквош, волейбол, доджбол, падл-теніс).

Учасники дізнались:

• про взаємозв’язок урочної та позаурочної форм фізичного виховання і збереження здоров’я в сучасному закладі освіти;

• методичними особливостями проведення уроку фізичної культури в класі з інклюзивним навчанням.

Цікавим сегментом конференції стало нагородження вчителів фізичної культури переможців онлайн уроків від ГО «Рух Олександра Педана «Джуніор», проєкту «Рухайся більше» та відзнаками Національного реєстру рекордів України.

ВІТАЄМО! Київських вчителів фізичної культури, переможців проєкту «Джуніор», які отримали подяки, відзнаки та сертифікати:

• Юлію Шосталь, СШ № 110 Голосіївського району;

• Оксану Ружанську, СШ № 143 Оболонського району;

• Любов Новицьку, школа № 150 Голосіївського району.

Представники Дніпровського РУ ГУ ДСНС України у місті Києві провели практично-тренувальні заходи з евакуації учасників освітнього процесу в разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій на території закладів освіти.

Учасники Міжнародної серпневої педагогічної науково-практичної конференції взяли участь у флешмобі на підтримку захисників України!

Шановні вчителі фізичної культури, керівники спортивних гуртків і секцій ЗЗСО!

Пропонуємо вашій увазі відеозаписи Конференції. У прикріплених посиланнях ви знайдете багато корисного методичного матеріалу, поради із навчання вітчизняних і міжнародних фахівців фізичного виховання дітей та учнівської молоді, висвітлено питання методик навчання за програмою НУШ.

Вітальне слово Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета учасникам Міжнародної серпневої педагогічної науково-практичної конференції «Освіта, освітяни – незламні у війні»

Відеозапис Всеукраїнської серпневої конференції – 2022. І день. 17.08.2022. (проведення заходів в Україні та участь українських спортсменів у міжнародних змаганнях, питання календарно-тематичного планування, оцінювання, освітніх методик, майстер-класів, нові підходи до учнів за програмою НУШ тощо)

Відеозапис Всеукраїнської серпневої конференції – 2022. ІІ день. 18.08.2022. (відеозвернення Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, іноземних фахівців, флешмоб на підтримку захисників України, перша домедична допомога, методична презентація Інклюзивне навчання, практичні моделі онлайн-офлайн уроків фізичної культури, авторські майстер-класи з варіативних модулів навчальних програм НУШ для різних рівнів освіти (флорбол, бадмінтон, фризбі, регбі-5, ушу, сквош, волейбол, доджбол, падл-теніс тощо))

Comments are closed.