Відбулась методична конференція вчителів фізичної культури, керівників спортивних гуртків і секцій

27 серпня 2024 року в Інституті післядипломної освіти Київського столичного університету імені Бориса Грінченка відбулась методична конференція вчителів фізичної культури та керівників спортивних гуртків і секцій закладів загальної середньої освіти (ЗЗСО) міста Києва: «Освітня галузь «Фізична культура» в умовах воєнного часу: виклики та пріоритети на 2024/2025 навчальний рік».

У заході взяли участь понад 50 вчителів фізичної культури та керівників спортивних гуртків і секцій ЗЗСО.

Учасники обговорили такі питання:

  • нормативне забезпечення;
  • мотивування учасників освітнього процесу до навчання;
  • створення безпечного освітнього середовища через атмосферу лояльності та довіри;
  • соціальна адаптація учнів з особливими освітніми потребами;
  • подолання психологічного бар’єру для повноцінного розкриття дитиною свого внутрішнього потенціалу на уроках фізичної культури;
  • необхідність професійного зростання в сучасних освітніх реаліях.

Юрій Черпак, доцент кафедри дошкільної та початкової освіти Інституту післядипломної освіти Київського столичного університету імені Бориса Грінченка, кандидат педагогічних наук, ознайомив учителів із нормативними документами щодо проведення уроків, критеріями оцінювання результатів навчання, основними аспектами нової навчальної програми НУШ (2024) з фізичної культури в 5-9 класах. Надав методичні рекомендації щодо впровадження нових методик навчання, підтримки ментального здоров’я, психологічної резилентності, розповів як виявити стан тривожності та які є способи розвантаження учнів засобами фізичних вправ.

Наталія Заєркова, завідувач ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти Інституту післядипломної освіти Київського столичного університету імені Бориса Грінченка, розкрила аспекти нормативного забезпечення інклюзивного навчання в ЗЗСО. Зорієнтувала фахівців фізичної культури в питаннях використання ефективних методів і способів навчання з урахуванням індивідуальних потреб учнів без зміни загального обсягу навчального навантаження та очікуваних результатів навчання. Надала поради щодо психолого-педагогічного супроводу та складання індивідуального плану фізичного розвитку дітей з особливими освітніми потребами.

Сергій Мельник, головний спеціаліст відділу позашкільної освіти Департаменту освіти і науки Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та Оксана В’яла, начальник навчального відділу Київського міського відділення (філії) Комітету фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, представили педагогам столичний календарний план фізкультурно-оздоровчих, масових і спортивних заходів для учнів ЗЗСО в поточному навчальному році. Детально зупинившись на організації шкільних і позашкільних заходів, правилах проведення і суддівства з видів змагань «Пліч-о-Пліч», «Cool Games» та їх значення для фізичного здоров’я учнівської молоді. Надали вчителям рекомендації щодо організації роботи та оформлення звітної документації про проведення спортивних заходів.

Ірина Байдак, учитель фізичної культури спеціалізованої школи № 131 Святошинського району, розкрила теоретичну складову організації роботи вчителя в умовах війни за навчальною програмою НУШ. Спікер акцентувала увагу учасників на методах, формах, засобах, інструментах, прийомах навчання, на які слід орієнтуватися для ефективного проведення занять. Учасники взяли участь у тренінгу і майстер-класі з розвитку моторики, пам’яті, уваги, видів мислення.

У дискусійному просторі вчителі долучилися до активних обговорень, ділилися власним досвідом роботи. Зичимо педагогам здоров’я, сил на нові освітні звершення, бажаємо бути успішними і творчими на педагогічній ниві!

Фото
Методичні матеріали
Сертифікати учасників

Comments are closed.